familieboeken
Nadat mijn ouders overleden waren besefte ik dat het een mooi idee zou zijn om een boek te maken over de gezinnen waaruit zij voortkomen.
Mijn vader was het vijfde kind, maar hij overleed als eerste van zijn 11 broers en zussen. Er waren dus nog tantes en ooms die ik zou kunnen vragen om gegevens aan te leveren voor een familieboek.
Mijn moeder was het derde kind en overleed als derde van haar 8 broers en zussen.
Als ik aan informatie wilde komen moest ik daar niet al te lang mee wachten. Dus ging ik vlijtig aan de slag. Ik vroeg tantes, neven en nichten naar bijdragen voor deze boeken. Er bleek veel meer materiaal voorhanden te zijn dan ik aanvankelijk dacht. Naast de geschiedenissen van de families geeft het een mooi tijdsbeeld van de vorige eeuw.
Het boek van de familie Van den Berg verscheen in 2005: HET GESLACHT DAT BERGEN VERZETTE.
Het boek over de familie Weijland verscheen in 2010: EEN WEIJLE TOEVEN IN HUN LAND.
Dit zijn de foto's die op de kaften staan.

Omdat de verhalen in dit boek persoonlijk zijn geef ik ze niet weer. Maar wel twee gedichten die over het voorgeslacht gaan. Het eerste gedicht gaat over mijn overgrootouders Van den Berg.
Toen zij elkaar twee jaar kenden schreef Jacob van den Berg (*1859) dit gedicht voor zijn geliefde Jaapje van der Kooij (*1860).

Er staat ook een bijzonder gedicht in het boek over de familie van mijn moeder, de familie Weijland. Het tweede gedicht gaat over mijn groot ouders van de familie Weijland, de ouders van mijn moeder. Een vriendenschaar van hen hebben een mooi gedicht gemaakt toen de negende kind geboren werd In december 1932.


Het was een hard gelag dat opa in februari 1933 overleed en oma negen kinderen alleen moest grootbrengen.